مفهوم سرمایه گذار از نظر قانون ” اخذ شهروندی ترکیه با سرمایه گذاری”
به طور کلی سرمایه گذار شخصی است که سرمایهاش را به کسی یا جایی میسپارد، او از این کارش انتظار سود و بازده مالی دارد.
در علم اقتصاد، سرمایه گذاری به معنی خرید کالایی که در حال حاضر استفادهای از آن نمیشود، اما در آینده به آن نیاز پیدا خواهد شد و سودآوری خواهد داشت.
اخذ شهروندی ترکیه از طریق سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در کشوری دیگر، علاوه بر سود و منفعتی که دارد، ریسکهایی نیز دارد که باید به آنها توجه نمود و هنگام سرمایه گذاری در یک کشور خارجی لازم است تا تمام جوانب مثبت و منفی آن را در نظر گرفت که البته بحث شهروندی ترکیه جوانب مثبت بسیاری دارد که در قسمت شهروندی حتما مطالعه کنید.
با توجه به اینکه کشور ترکیه هنوز عضو اتحادیه اروپا نشده، اما برای سرمایه گذاران خارجی زیادی به عنوان مقصدی برای سرمایه گذاری تبدیل شده است.
سرمایه گذاری در کشور ترکیه فارغ از اینکه مزایایی از جمله مزایای گفته شده را دارا میباشد، از نقطه نظر اقتصادی و مالی نیز دلایلی برای ارزنده بودن دارد. در ادامه به برخی از آنها اشاره میگردد.
دلایل سرمایه گذاری در کشور ترکیه
دلایل زیادی وجود دارد که باعث شده سرمایه گذاران خارجی، ترکیه را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند. در ادامه چند مورد از این دلایل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
1- اقتصاد رو به رشد
اقتصاد قوی ترکیه، این کشور را به مکانی امن برای سرمایه گذاری و خرید ملک در ترکیه تبدیل کرده است. با توجه به افزایش 30 درصدی ورود گردشگران به ترکیه در 6 ماهه اول سال 2018، سرمایه گذاری در این کشور افزایش یافته است. این امر 11.046.000 دلار ارز آوری به همراه داشته است.
2- موقعیت سیاسی و جغرافیایی کشور ترکیه
موقعیت مرکزی ترکیه و اتصال آسیا و اروپا، این کشور را به پلی تبدیل کرده است که شرق را به غرب و شمال را به جنوب اتصال میدهد و به عنوان یکی از مهمترین نقاط جهان که دارای موقعیت جغرافیایی منحصر به فردی میباشد، تبدیل شده است.
ترکیه به عنوان اصلیترین گذرگاه آسیا و اروپا به شما میرود و کشورهای بسیاری نظیر ایران از خاک ترکیه برای انتقال کالا و انرژی استفاده میکنند. از طریق این کشور میتوان به راحتی به کشورهای اروپایی، اوراسیا و خاورمیانه دسترسی داشت.
3- زیرساختهای ترکیه
وجود سه دریا، دریا سیاه در شمال، دریای اژه در غرب و دریای مدیترانه در جنوب، ترکیه را با تمام جهان مرتبط ساخته است و ترکیه را به مرکز مسیرهای تجارت و بازرگانی تبدیل کرده است.
هزینه نقل و انتقال دریایی در این کشور، نسبت به سایر کشورها بسیار پایینتر میباشد و این موضوع باعث شده تا سرمایه گذاران خارجی برای نقل و انتقال تولیداتشان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، از این زیرساخت استفاده کنند.
4- مالیات های کم
بخش عظیمی از درآمد دولتها در همه کشورهای دنیا، مالیات میباشد. در واقع برای بهبود شرایط زندگی فرد در جامعه، هر شخصی بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت مینماید.
در کشور ترکیه نیز بحث مالیاتها وجود دارد. ترکیه قوانین مالیاتی دقیقی دارد و همین موضوع باعث رشد چشمگیر اقتصاد این کشور شده است.
به طور متوسط مالیات بر درآمد شرکتها در این کشور 22 درصد میباشد که به مراتب نسبت به سایر کشورهای اروپایی کمتر است.
5- هزینه خرید ملک
قیمت ملک در کشور ترکیه، نسبت به سایر کشورهای اروپایی، کمتر میباشد. بخش املاک در ترکیه با پیشرفت و تغییرات چشمگیری روبه رو شده است. به گونهای که برای هر سطح درآمدی، مسکن موجود است.
جاذبههای فرهنگی و گردشگری
کشور ترکیه دارای جاذبههای توریستی فراوانی در همهی شهرهای خود میباشد. به عنوان دو شهر توریستی میتوان به شهرهای استانبول و آنتالیا اشاره کرد که سالانه گردشگران زیادی برای تفریح، خرید و بازدید از مناطق تاریخی و گردشگری به این شهرها سفر میکنند.
ترکیه دارای مکانهای تاریخی فراوان، طبیعت زیبا، آب و هوای خوب، غذاهای سنتی و سواحل خیره کنندهای میباشد.
وجود این مزایا و امکانات در ترکیه باعث شده تا درآمد این کشور از بخش گردشگر قابل توجه باشد. طبق گزارش خبرگزاری ایرنا، تا پایان سال 2018 بیش از 40 میلیون گردشگر از این کشور بازدید کردهاند.
تسهیلات کشور ترکیه برای جذب سرمایه گذاران خارجی
در سالهای اخیر دولت ترکیه بسیاری از محدودیتهای مربوط به سرمایه گذاری در این کشور را از بین برده است و همین موضوع باعث شده تا تعداد سرمایه گذاران خارجی به طور چشمگیری افزایش یابد.
کشور ترکیه دارای قوانین مربوط به سرمایه گذاری خارجی نیز میباشد. این قوانین در 7 ماده تنظیم و آیین نامه اجرایی آن نیز در 4 بخش و 13 ماده تنظیم شده است.
ماده 3 این قانون مربوط به سرمایه گذاری خارجی در ترکیه می باشد. برخی از این اصول و قوانین در ادامه آمده است.
سرمایه گذاران خارجی میتوانند در ترکیه آزادانه با سرمایه گذاران داخلی معامله و تجارت کنند.
برخلاف برخی کشورها در ترکیه از 100 سال گذشته تا کنون، اموال و دارایی سرمایه گذاران خارجی سلب مالکیت و یا مصادره نگردیده است.
سرمایه گذاران خارجی میتوانند اموال خود را آزادانه و بدون محدودیت از ترکیه خارج کنند.
سرمایه گذاران خارجی میتوانند بدون محدودیت در خاک ترکیه اموال غیر منقول داشته باشند.
سرمایه گذاران در صورتی که در روند سرمایه گذاری، دچار اختلاف و یا مشکلی شوند، حق اقامه دعوی در دادگاههای محلی را دارند.
سرمایه غیر نقدی سرمایه گذار خارجی در ترکیه، براساس قانون تجارت ترکیه ارزش گذاری میشود.
در صورتی که سرمایه گذاری از طریق ثبت شرکت در ترکیه باشد، استخدام نیروی کار خارجی با مجوز کار در ترکیه امکان پذیر میباشد.
امنیت سرمایه گذاری در ترکیه
در دههی دوم قرن میلادی حاضر( سال های 2000 تا 2019) در مقاطع مختلف زمانی، سرمایه گذاران ایرانی به دفعات مشکلاتی را در کشورهای حاشیه خلیج فارس تجربه کردهاند که آخرین آن مشکلاتی است که در بانکهای امارات متحده عربی برای سرمایه گذاران ایرانی ایجاد گردیده است و به دنبال خروج ایالات متحده آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (موسوم به برجام) حسابهای بسیاری از اشخاص و شرکتهای ایرانی بسته شده است.
این در حالی است که در طول 100 سال گذشته در کشور ترکیه تمامی خارجیان از جمله ایرانیان بدون برخورد با چنین مشکلاتی توانستهاند در این کشور به فعالیتهای تجاری خود بپردازند. به این صورت که هیچ موردی از بستن حسابهای مشتریان (چه شهروند ترکیه و چه خارجیان مقیم) در ترکیه گزارش نشده است.
در طول 100 سال گذشته هیچ تجربهای از بستن حساب یا مصادره اموال خارجیان در ترکیه به ثبت نرسیده است که دلیل آن وجود ساختارهای قوی حقوقی، قضایی و دموکراتیک در این کشور است. از این رو امنیت سرمایه گذاری در ترکیه همپای کشورهای اروپایی تضمین شده میباشد.