احداث کانال جدید استانبول بحث داغ و جدیدی است که اخیرا در ترکیه پیش آمده است.
تنگه بسفر همواره به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و اقتصادی ترکیه شناخته شده است. و پل معروف بوغاز (بسفر) که دو قاره آسیا و اروپا را به یکدیگر اتصال می دهد، بر روی این تنگه ساخته شده است.
رجب طیب اردوغان این پروژه را بزرگترین پروژه 10 سال آینده ترکیه پیش بینی کرده است. این طرح مخالفانی نیز دارد.
کانال جدید استانبول در کجا قرار دارد؟
کانال جدید استانبول اتصال دهنده دریای سیاه – مارمارا می باشد. این کانال از شرق دریاچه دوروسو شروع شده و از طریق سد سازلدره به دریاچه کوچوک چکمجه می رسد. برای این پروژه بودجه 12 میلیارد دلاری در نظر گرفته شده است.
طول کانال حدود 40- 45 کیلومتر است. عرض آن در سطح 145-150 متر و در پایه حدود 125 متر و عمق آب 25 متر می باشد.
با احداث این کانال ، شهر استانبول به دو شبه جزیره و یک جزیره در میان دریا تبدیل می شود.
مخالفت با احداث کانال جدید استانبول
همانطور که گفته شد، این پروژه مخالفانی دارد. عده ای معتقدند که احداث کانال جدید استانبول، باعث از بین بردن تاریخچه 8000 ساله استانبول می باشد. و محدود کردن منبع آبی طبیعی این منطقه می باشد.
متخصصان محیط زیست معتقدند که احداث این کانال باعث می شود حیات آبی به خطر بیافتد. زیرا غلظت نمک این دو دریا با هم تفاوت دارند.
رجب طیب اردغان در این باره می گوید: تنگه بسفر به صورت مداوم در خطر تصادف کشتی های و تهدیدهای سیاسی پیمان مونترو می باشد.
و دولت ترکیه خواهان احداث آبراه دیگری است که بتواند گزینه بیشتری را برای ترانزیت کشتی ها فراهم کند. و از احتمال تصادف کشتی ها پیشگیری کند.
پیمان مونترو موافقت نامه ای بین ترکیه و قدرت های جهانی است که به ترکیه اجازه کنترل رفت و آمد کشتی های عبوری از تنگه بسفر و داردانل می دهد.
نتایج احداث کانال جدید استانبول
با وجود تمام مخالفت ها و موافقت هایی که در زمینه احداث کانال وجود دارد، اما آنچه واضح است این می باشد که، احداث این کانال باعث افزایش رفت و آمد کشتی ها و نفتکش ها می شود.
افزایش تردد نفتکش ها و کشتی ها برای اقتصاد ترکیه مفید بوده و باعث افزایش رونق اقتصادی و درآمده حاصل از آن می باشد.
همچنین در اطراف این پروژه نیز شهرک های جدید در حال احداث می باشد که قیمت ملک در این محدوده ، با احداث و افتتاح این پروژه افزایش می یابد.