شهر قونیه یکی از شهرهای تاریخی کشور ترکیه می باشد. سالانه برای دیدن رقص سماع افراد زیادی به قونیه می آیند. که قدمتش به هزاره سوم قبل از میلاد بر مى گردد. در این شهر آثار بسیاری از ادوار گذشته به خصوص دوران سلجوقی به چشم مى خورد. در حال حاضر شهر قونیه به عنوان پایتخت تمدن اسلامی شناخته می شود. چرا که در سرتاسر این شهر نشانه های بسیاری از ادب، معرفت، عرفان و مذهب ديده مى شود. به همين دليل این شهر بسیار مورد توجه ایرانیان و فرهنگ غنی ایران قرار گرفته است.
مقبره مولانا در قونیه
از بهترين جاذبه های گردشگری شهر قونیه مقبره مولانا جلال الدین بلخی است. که يكى از مشهورترين شاعران ایرانی مى باشد. بهتر است بدانید که قونیه معروفيت خود را از همین جاذبه گرفته است. در واقع قونیه به سبب مقبره مولانا به شهر عشق و عشاق معروف شده است.
هر سال به مناسبت سالروز وفات مولانا ، این شاعر پر آوازه ، مراسمی به منظور بزرگداشت مولانا در شهر قونیه برگزار می شود. که بسیار مورد توجه جهانیان به ویژه ایرانیان قرار گرفته است. به طوری که هر ساله ايرانى های زیادی در اين مراسم شركت مى كنند .
آشنايى با مولانا
جلال الدین محمد بلخی معروف به مولانا یا همان مولوی یکی از برترين شاعران فارسی زبان می باشد. که با سرودن شعرهایی در مدح و ستایش پروردگار شهره عام و خاص در دنيا شده است. این شاعر مشهور در تاریخ ششم ربیع الاول سال 604 هجری قمری در بلخ (افغانستان امروزی) چشم به جهان گشود.
او در دوران کودکی به همراه پدرش به قونیه رفت. و در آن شهر اقامت كرد. مولانا مدتی بعد به عنوان عارف و دانشمندی برجسته، شاگردان و مریدان بسیاری پیدا کرد. و به تدریس مشغول شد. مولانا در سال 672 در بستر بيمارى چشم از جهان فروبست. كه امروزه آرامگاه وى در شهر قونيه يكى از جاذبه ها براى گردشگران سرتا سر دنيا مى باشد.
اشعار و آثار مولانا
اشعار مولانا جهانى است. و شعرهاى وى مورد پسند جهانيان است. و ايرانى ها در اين مورد خوش بخت تر بودند چون اکثر شعرهای مولانا به زبان فارسی گفته شده است. و از آثار مولانا بيشتر بهره مند مى شوند. اما در بین آن ها شعرهایی به زبان های عربی، ترکی و یونانی نیز ديده مى شود. و تقريبا هزار بيت به زبان عربى 45بيت تركى و يونانى هستند. 10درصد از شعرهاى مولانا الهام گرفته از قرآن است .
اشعار مولانا تماما در مدح و ستایش پروردگار سراییده شده است. و از مهم ترین و برجسته ترین کتاب های او می توان به مثنوی مولوی اشاره کرد .
معرفى جشن و رقص سماع
قبل از معرفی جشن سماع بايد بدانيد معنى کلمه سماع چيست. این کلمه در لغت به معنای شنیدن آوایی گوش نواز و حالتی هیجانی تلقی می شود. در اصطلاح به نوعی از رقص گفته می شود که عرفا از خویش رها شده و در حالتى با چرخش بدن در مسیر سیر و سلوک عرفانی قرار گرفته. و گویی به پروردگار نزدیک تر می شوند.
جشن سماع جشنی است که هر ساله به مدت 10 روز به منظور بزرگداشت مولانا در شهر قونیه برگزار مى شود. در این جشن دراویش و صوفیان با لباس های سفید رنگ و بلندی که بر تن و کلاه های بلندی بر سر به یاد مولانا رقص سماع چرخ انجام می دهند. و پروردگار را ستايش مى كنند. جالب است بدانيد كه لباس بلند و سفید دراویش نشانه از کفن و مرگ و کلاه بلند و تیره رنگ نشانه اى از سنگ قبر است.